Svátost je klíčovým obřadem v Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů a hraje zásadní roli v duchovním životě jejích členů. Tento týdenní obřad slouží k tomu, aby členové obnovili své křestní smlouvy a pamatovali na oběť Ježíše Krista. Svátost se skládá ze dvou symbolických prvků: chleba, který představuje Kristovo tělo, a vody, která symbolizuje Jeho krev.

Kristovo ustanovení svátosti

Svátost byla ustanovena Ježíšem Kristem při Poslední večeři. Během této večeře Kristus vzal chléb, požehnal ho a podal svým učedníkům se slovy: „Vezměte, jezte; to je mé tělo.“ Poté vzal kalich s vínem a řekl: „Pijte z něho všichni; neboť toto jest má krev…“ (Matouš 26:26–28)¹. Po svém vzkříšení Kristus tuto ordinaci zopakoval mezi lidem na americkém kontinentu, jak je zaznamenáno v Knize Mormonově (3. Nefi 18)².

Proč používáme vodu?

Ačkoli Ježíš původně použil víno, v současnosti Církev používá vodu jako symbol Kristovy krve. Toto rozhodnutí bylo založeno na zjevení daném Josephu Smithovi, ve kterém Pán uvedl, že nezáleží na tom, jaký nápoj je použit, pokud je přijímán s čistým úmyslem pamatovat na Kristovu oběť. „Nezáleží na tom, co budete jíst nebo pít, když to činíte v památce mé“ (NaS 27:2-3)³. Voda tak představuje symbol Kristovy krve, která byla prolita za odpuštění hříchů, a stává se posvátným prvkem v rámci této ordinace⁴.

Duchovní význam svátosti

Svátost není jen obyčejným symbolickým obřadem. Je to příležitost obnovit své křestní smlouvy a znovu se zasvětit Kristu. Během svátosti členové slibují, že na Krista budou vždy pamatovat, přijmou na sebe Jeho jméno a budou zachovávat Jeho přikázání. Na oplátku jim Pán slibuje, že budou mít stále přítomnost Ducha Svatého (NaS 20:77, 79)⁵.

Svátost tedy představuje pravidelnou příležitost k duchovní obnově a očištění. Účast na tomto obřadu posiluje víru členů a přináší jim duchovní sílu, aby mohli i nadále následovat Krista.

Závěr

Svátost je jednou z nejposvátnějších ordinací v Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Ačkoli voda není sama o sobě svatá, stává se posvátným symbolem Kristovy krve v rámci tohoto obřadu. Tím, že členové Církve přijímají svátost, mají příležitost obnovit své křestní smlouvy, pamatovat na Spasitele a přijímat duchovní požehnání Ducha Svatého.


Zdroje:

  1. Matouš 26:26–28, Bible (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/nt/matt/26)
  2. 3.Nefi 18, Kniha Mormonova (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/bofm/3-ne/18)
  3. Nauka a smlouvy 27:2-3 (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/dc-testament/dc/27)
  4. „Gospel Principles“, Churchofjesuschrist.org (https://www.churchofjesuschrist.org/study/manual/gospel-principles/chapter-23-the-sacrament)
  5. Nauka a smlouvy 20:77, 79 (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/dc-testament/dc/20)