Někteří lidé se mylně domnívají, že členové Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů nejsou křesťané. Proč tomu tak je? Pojďme si to vysvětlit:

Proč je naše křesťanství zpochybňováno?

Proč se tedy lidé domnívají, že nejsme křesťané? Zde jsou hlavní důvody:

1. Naše přesvědčení o Božství (Svaté Trojici) se liší od přesvědčení ostatních tradičních křesťanů.

Tradiční křesťané věří, že božství, známé také jako Trojice, se skládá ze tří bytostí, které jsou jednou osobou (Bůh, Ježíš Kristus a Duch svatý). My také věříme v božství! Věříme však, že Bůh, Ježíš Kristus a Duch svatý jsou tři oddělené osoby, které však mají jeden záměr, což znamená, že spolupracují na dosažení stejného cíle. I když se naše rozlišování božství liší, členové církve jsou skutečně křesťané a věří v následování Otce, Syna a Ducha svatého.

2. Naše církev nepochází z jiných křesťanských církví

Většina křesťanských církví na světě má své učení nebo nárok na nebeskou autoritu od prvních křesťanských otců z prvních staletí křesťanství. Některé církve, jako například katolická, věří, že jejich autorita přichází v dějinách v nepřerušené rituální linii. Jiné církve se od katolické církve postupem času oddělily, protože se jejich doktrinální přesvědčení měnilo.

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů je jiná. Věříme, že naše učení (podložené starověkými i moderními písmy), apoštolskou organizaci a kněžství zjevil a obnovil sám Bůh prostřednictvím moderních proroků.

Písmo svaté je plné Božího působení na lidstvo prostřednictvím proroků a apoštolů, ale mnoho moderních církví věří, že Bůh se nám již nezjevuje ani s námi nejedná. Věří v Krista a jeho krásné biblické nauky, ale nakonec stejně sáhnou do historie a snaží se pochopit Kristovo učení, a zdá se, že každá církev je chápe jinak.

Pavel v Novém zákoně prorokoval, že dojde k odpadnutí od víry: „Ať vás nikdo žádným způsobem nesvede, neboť ten den [druhého příchodu Páně] nepřijde, ledaže by napřed došlo k odpadnutí“ (2.Te 2:3). Mnoho věcí se časem ztratilo, protože se lidé snažili udělat to nejlepší, co mohli, s informacemi, které měli.

Věříme, že Bůh znovu promluvil ke svým dětem, obnovil svou původní církev na zemi a vyjasnil nedorozumění, která vznikala po staletí. Ačkoli tedy nevycházíme z tradiční linie křesťanských církví, jsme naprosto křesťanští, protože věříme, že Kristus je středem všeho, co děláme. Je to Jeho církev a věříme, že se aktivně podílí na svých dětech a na vyučování svého slova opět na zemi.

3. Věříme v další písma a moderní zjevení

Source: The Friend Magazine, March 2017

Věříme v Bibli a používáme ji při osobním studiu a vyučování. Věříme však také v Knihu Mormonovu (odkaz), Nauku a smlouvy a Drahocennou perlu (odkaz). Tato další písma vznikla prostřednictvím moderního zjevení, (odkaz.) což znamená zjevení od Boha v dnešní době. Věříme, že všechny tyto svazky Písma společně vytvářejí ucelenější obraz toho, kdo je Kristus, kdo je Bůh a jaký je jejich plán pro naše věčné štěstí.

Nabízí se otázka, co Zjevení 22:18-19? Tyto verše hovoří o tom, že do této knihy nemá být nic přidáno ani z ní nic odebráno. Mluví konkrétně o knize Zjevení, nikoli o celé Bibli. Jan nenapsal knihu Zjevení proto, aby byla konkrétně koncem Nového zákona. Mnozí učenci se domnívají, že po této knize bylo napsáno více než 20 dalších svitků. On jen sepsal svá proroctví.

Podobné proroctví je uvedeno v Deuteronomiu 4:2, ale to neznamená, že bychom měli ignorovat vše, co bylo sestaveno po této knize, že ne? Nikde v Bibli není řečeno, že v budoucnu nebudou žádná zjevení od Boha. Nedává smysl, že by Bůh mluvil k lidem ve starověku, ale k nám dnes ne. Víme, že na nás nezapomněl.

3. Věříme, že se můžeme učit a růst a jednoho dne se stát jako Bůh

Stejně jako se kotě stane kočkou, kuře se stane slepicí a lidské dítě vyroste a stane se jako jejich rodiče, věříme, že Bůh v nás vytvořil potenciál stát se jako On.

Jsme děti Boží. On je Otec našich duchů, který si přeje náš růst, učení a pokrok. A stejně jako každý rodič na zemi vychovává své děti, aby byly schopny být soběstačné a měly všechny požehnání a příležitosti, které život nabízí, Bůh, náš Nebeský Otec, je stejný.

Pavel učil Římany: „Sám Duch svědčí spolu s naším duchem, že jsme děti Boží. A jsme-li děti, tedy i dědici; dědici Boží a spoludědici Kristovi, pokud s ním trpíme, abychom byli spolu také oslaveny“ (Římanům 8:16-17).

Někteří si myslí, že myšlenka, že se můžeme stát jako Bůh, je přehnaná a možná dokonce neuctivá vůči Bohu, ale Pavel také učil: „Ať je ve vás toto smýšlení, které bylo i v Kristu Ježíši: který, jsa v podobě Boží, nepovažoval za loupež být roven Bohu“ (Filipským 2:5-6).

Věříme, že naše zkušenosti na zemi jsou součástí našeho duchovního „dospívání“, nezbytným krokem k tomu, abychom se stali takovými, jako je On. Bůh bude vždy naším Otcem a vždy bude naším Bohem – stejně jako pozemský rodič bude vždy rodičem, bez ohledu na to, jak staré dítě bude, ale chce vidět, jak se zdokonalujeme, rosteme a máme možnost jednou pokročit k božství.

Jsme křesťané

Jako členové Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů jsme křesťané, protože jsme věřící a následovníci Krista, kteří žijí a prosazují křesťanské hodnoty, a naše církev je postavena na Ježíši Kristu. Do každého z nich se ponořím podrobněji.

1. Jsme věřící a následovníci Krista, kteří žijí a prosazují křesťanské hodnoty.

What Are Temples? | Come unto Christ
source: churchofjesuschrist.org

Univerzální definice křesťanství zní: „náboženství založené na osobě a učení Ježíše Nazaretského, respektive jeho víra a praxe. Křesťan doufá, že vírou v Ježíše Krista dosáhne po smrti věčného života, a snaží se žít podle jeho učení, jak je zaznamenáno v Novém zákoně. [Má] křesťanské vlastnosti nebo charakter“.

Podle této definice jsme jednoznačně křesťané! V naší církvi je Kristovo jméno. Věříme, že Ježíš Kristus je Spasitel světa a Syn Boží. Studujeme jeho život a jeho učení a snažíme se mu podobat ve všem, co děláme.

Jako členové Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů se snažíme dodržovat křesťanské hodnoty, jako je láska, odpuštění, pravidelné uctívání a vyhýbání se „špatným“ skutkům. I když si uvědomujeme, že nejsme dokonalí, snažíme se ve svém jednání podobat Kristu. Neustále se snažíme chodit podle toho, jak se chováme, i mluvit podle toho, jak mluvíme.

2. Naše církev je postavena na Ježíši Kristu

Joseph Smith, první moderní prorok naší církve, řekl toto: „Základními principy našeho náboženství je svědectví apoštolů a proroků o Ježíši Kristu, ‘že zemřel, byl pohřben, třetího dne vstal z mrtvých a vstoupil na nebesa’, a všechny ostatní věci jsou pouze jejich doplňky, které se vztahují k našemu náboženství.“

Vše, čemu věříme, vychází z naší víry v Ježíše Krista, Božího Syna a Spasitele světa. To v podstatě znamená, že bez Krista bychom neměli náboženství.

Naše církev se jmenuje Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Je pojmenována po Něm, protože je to Jeho Církev. V posledních několika letech Církev zdůrazňuje, aby nás lidé nazývali správným názvem Církve, a ne přezdívkou „mormoni“, protože ta odvádí pozornost od toho, kdo a o co v naší Církvi skutečně jde.

Závěr

Pokud je církev založena na učení Ježíše Krista, můžeme s jistotou říci, že je křesťanská. Není na ostatních křesťanských církvích, aby rozhodovaly o tom, kdo je dostatečně křesťanský a kdo ne.

Církev uvedla následující: „Neexistuje žádný dobrý důvod, aby se křesťanské víry navzájem ostrakizovaly, když nikdy nebylo naléhavěji zapotřebí jednoty při hlásání božství a učení Ježíše Krista.“

Nyní nastal čas, abychom se spojili a vydali se za Kristovy svědky.