Pokání je jedním z nejzásadnějších principů evangelia v Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Tento proces nám umožňuje očistit se od hříchů a přiblížit se k Bohu skrze Ježíše Krista. Abychom se správně orientovali v procesu pokání, je důležité pochopit, kdo nám může pomoci, jaké kroky jsou nutné, a proč jsou určité kroky tak důležité.

Duchovní aspekt pokání

Pokání je v první řadě duchovním procesem, který zahrnuje přímý vztah mezi člověkem a Bohem. Nejdůležitější je, abychom pochopili, že pravé pokání je možné pouze skrze usmíření Ježíše Krista. Jak je zmíněno v Nauce a Smlouvách (NaS 58:42–43), opravdové pokání zahrnuje lítost nad hříchem a rozhodnutí hřích zanechat. Klíčovým krokem k pokání je tedy osobní modlitba a hledání odpuštění od Nebeského Otce. Kristova oběť nám poskytuje prostředek, skrze který můžeme být očištěni od hříchu a znovu se smířit s Bohem¹.

Pokání v každodenním životě

Pokání není jednorázový akt, ale proces, který probíhá po celý život. Každý člen Církve je vyzýván k tomu, aby pravidelně zpytoval svědomí, usiloval o pokání a posílil svůj vztah s Bohem. Pokání zahrnuje několik kroků: uznání hříchu, zanechání hříchu, snaha napravit způsobené škody, upřímná modlitba a vyhledání duchovního vedení.

Pokud se jedná o závažný hřích, který zasahuje do čistoty vztahu s Bohem a vyžaduje kněžské vedení, je potřeba obrátit se na biskupa. Biskup je osobou, která má v rámci církevní hierarchie pravomoc udílet duchovní radu a poskytnout rozhovor týkající se pokání. Biskup při těchto rozhovorech funguje jako zástupce Krista, protože má pravomoc klíče kněžství, které mu umožňují pomoci člověku obnovit jeho vztah s Bohem².

Jak biskup pomáhá v procesu pokání

Biskup je nejen duchovním vůdcem, ale také důvěrníkem, který dokáže poskytnout morální a duchovní podporu během procesu pokání. Biskup je schopný vyhodnotit závažnost situace a stanovit konkrétní kroky, které jedinec musí podniknout, aby dosáhl plného pokání a duchovní obnovy. Zatímco pokání u drobných hříchů lze provádět v soukromí mezi člověkem a Bohem, závažné hříchy, jako je například porušení zákona cudnosti nebo porušení jiných přikázání, vyžadují rozhovor s biskupem. Alma starší v Knize Mormonově tento princip ilustruje při svém rozhovoru se synem Koriantonem, když jej poučuje o vážnosti hříchu a nutnosti pokání (Alma 39)³.

Kněžská pravomoc a rozhovor s biskupem

Biskup používá svou kněžskou pravomoc při rozhovoru s těmi, kteří se chtějí kát. Kněžská pravomoc je klíčová, protože umožňuje jedincům činit účinné pokání a získat odpuštění od Boha. Při rozhovoru s biskupem je důležité být otevřený a upřímný, protože biskup má schopnost duchovního vhledu, aby mohl poskytnout vedení a radu, jak pokračovat na cestě k plnému pokání. Nauka a Smlouvy 58:43 uvádí: „Ten, kdo se kaje, zanechá svých hříchů a vyzná je“¹. Tento princip vyjadřuje důležitost úplného přiznání, aby člověk mohl dosáhnout odpuštění.

Kdy je potřeba kontaktovat biskupa

Každý člověk se může pokáním obracet k Bohu přímo, ale v případech závažných hříchů je nutné vyhledat pomoc biskupa. Biskup se neúčastní procesu pokání proto, aby trestal, ale aby pomohl jedinci získat zpět čistotu a duchovní rovnováhu. Pokání za takové hříchy, jako je přestoupení zákona cudnosti, krádež nebo jiná vážná provinění, vyžaduje duchovní radu od osoby s kněžskou pravomocí, protože jde o obnovení přímého vztahu s Bohem skrze usmíření Ježíše Krista.

Závěr: Klíč k duchovnímu uzdravení

Pokání je nesmírně důležitý proces, který zahrnuje jak osobní reflexi a lítost, tak i vedení biskupa a Ducha Svatého. Bez ohledu na to, jak závažný je hřích, každý člověk může najít odpuštění a obnovit svůj vztah s Bohem. Skrze víru v Krista, činné pokání a duchovní vedení od kněžských vůdců mohou členové církve dojít k duchovnímu uzdravení a najít mír.


Zdroje:

  1. Nauka a Smlouvy 58:42-43 (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/dc-testament/dc/58)
  2. Pokání – Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (https://www.churchofjesuschrist.org/study/manual/gospel-principles/chapter-19-repentance)
  3. Kniha Mormonova, Alma 39 (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/bofm/alma/39)