Chrámové oděvy, často označované jednoduše jako garmenty, mají hluboký duchovní význam pro členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (LDS). Tyto posvátné části oděvu nosí osoby, které se účastnily chrámového obřadu obdarování, klíčového rituálu, který zahrnuje uzavírání smluv s Bohem. Zatímco garmenty jsou pro mnohé Svaté posledních dnů zdrojem útěchy a identity, také vyvolávají diskuse a kontroverze jak uvnitř Církve, tak mezi těmi mimo ni. Tento článek se zaměřuje na hlubokou symboliku mormonských garmentů, jejich význam pro členy Církve a kontroverze, které často jejich používání provázejí.

Obřadní místnost v chrámu Fortaleza v Brazílii.

Symbolika chrámových oděvů

Na první pohled se garmenty mohou jevit jako běžné kusy oblečení, ale jsou naplněny bohatou symbolikou, která odráží hluboce zakořeněné přesvědčení Svatých posledních dnů. Každý prvek garmentu je navržen tak, aby neustále připomínal smlouvy uzavřené v chrámu a závazek žít život v souladu s Kristovým učením.

Značka čtverce:
Umístěná nad pravým prsem, tento symbol představuje přesnost a čest při dodržování smluv. Připomíná členům důležitost integrity a věrnosti v jejich závazcích vůči Bohu a bližním.

Kompas:
Nachází se nad levým prsem a symbolizuje vedení v mezích stanovených Bohem, směřující jednotlivce k věčnému životu. Tento symbol povzbuzuje členy, aby vedli svůj život podle božských principů a podporovali životní styl spravedlnosti.

Značka pupku:
Tato značka, umístěná nad pupkem, znamená potřebu neustálé duchovní výživy. Připomíná, že stejně jako tělo potřebuje fyzickou výživu, duch musí být živen modlitbou, studiem písem a službou.

Značka kolena:
Nachází se na pravé noze a je mocnou připomínkou, že každé koleno se skloní a každý jazyk vyzná Ježíše Krista. Tento symbol posiluje víru v Kristovo božství a důležitost pokory v životě věřících.

Tato interpretace odráží směsici biblických učení a tradice LDS, kterou význačně formulovali církevní vůdci včetně prezidenta Davida O. McKaye na konci 20. let 20. století.

Význam nošení garmentů

Pro členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů není nošení garmentů jen otázkou tradice; je to posvátné privilegium a vnější projev vnitřního závazku následovat Ježíše Krista. Jak je uvedeno v církevním učení, garmenty slouží jako ochranná připomínka smluv uzavřených v chrámu, která posiluje členovu spojitost s Bohem a jeho závazek žít spravedlivý život.

Církev zdůrazňuje, že garment není magický. Místo toho představuje osobní vztah členů k Bohu a jejich dodržování Jeho přikázání. Když členové procházejí každodenním životem, garment slouží jako hmatatelná připomínka jejich posvátných závazků a jejich touhy žít v souladu se svou vírou.

Kromě toho Církev povzbuzuje členy, aby nosili garmenty ve dne i v noci a aby s nimi zacházeli s úctou. Obecná příručka uvádí, že garment je symbolem kněžství a představuje závazek jednotlivce žít podle evangelia. Toto vedení podtrhuje roli garmentu v posilování pocitu sounáležitosti a identity v rámci církevní komunity.

Kontroverze kolem garmentů

Přestože mají posvátný význam, praxe nošení garmentů může vyvolávat kontroverze jak uvnitř, tak mimo Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů.

Některé z hlavních problémů zahrnují:

Skromnost a kulturní normy:
Očekávání, že garmenty budou nošeny neustále, může být v rozporu se současnými módními a životními stylovými volbami, což vede k debatám v rámci mladší generace o dodržování těchto zásad. Někteří členové vyjadřují nepohodlí ohledně toho, jak garment ovlivňuje jejich volbu oblečení v různých společenských kontextech.

Nedorozumění a mylné představy:
Nečlenové často nepochopí význam garmentů a považují je za podivné nebo tajemné. To způsobilo, že Církev a její praktiky byly v očích veřejnosti vnímány v negativním světle. Církevní představitelé se těmito mylnými představami zabývali a vysvětlili, že garment slouží jako osobní připomínka smluv a není pouhým kusem oděvu.

Osobní svoboda:
Členové mohou mít potíže s nalezením rovnováhy mezi osobní svobodou a dodržováním církevních pokynů ohledně garmentů. To může vést k diskusím o povaze poslušnosti a individuální interpretaci církevního učení, zejména mezi mladšími členy, kteří se snaží najít svou víru v rychle se měnícím světě.

Závěr

Symbolika chrámových garmentů Svatých Posledních dnů je hluboká, ztělesňuje závazky učiněné Bohu a slouží jako připomínka duchovních principů. Ačkoli tato praxe vyvolává různé kontroverze, zůstává hluboce osobním a posvátným aspektem víry pro mnoho členů Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Pochopení významu těchto oděvů může podpořit větší respekt a uznání pro víru a praktiky Svatých posledních dnů.

Jak diskuse o garmentů pokračují, jak v rámci Církve, tak ve širší společnosti, je důležité k tomuto tématu přistupovat s citlivostí a otevřenou myslí. Uznáním duchovního významu garmentů můžeme lépe ocenit hloubku víry a oddanosti, kterou představují pro miliony věřících.

Zdroje:

  1. Christianity Stack Exchange. (n.d.). What is the reason and meaning of the symbols on the garments worn by temple-worthy LDS members? Retrieved from https://christianity.stackexchange.com/questions/27250/what-is-the-reason-and-meaning-of-the-symbols-on-the-garments-worn-by-temple-wor
  2. LDS Living. (2022). What the Church has actually said about wearing temple garments. Retrieved from https://www.ldsliving.com/what-the-church-has-actually-said-about-wearing-temple-garments/s/10219
  3. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. (2022). General Handbook. Retrieved from https://www.churchofjesuschrist.org/study/manual/general-handbook/38-church-policies-and-guidelines?lang=eng
  4. Britannica. (n.d.). Temple garment. Retrieved from https://www.britannica.com/topic/temple-garment
  5. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. (2022). The Temple Garment: A Sacred Reminder of the Lord Jesus Christ. Retrieved from https://www.churchofjesuschrist.org/study/liahona/2022/06/digital-only-young-adults/the-temple-garment-a-sacred-reminder-of-the-lord-jesus-christ?lang=eng