CO JE STRACH?

Strach je součástí našeho pozemského života. Je to nepříjemná emoce, ale pomáhá nám se vyhnout nebezpečným situacím. Má však také potenciál bránit nám v tom, abychom dělali věci, které chceme nebo které musíme udělat. Někdy může být strach iracionální a může přerůst až ve fobii.

Můžete se bát nemoci, mluvení na veřejnosti, rodičovství, selhání, sdílení své víry nebo mnoha dalších věcí. 

Díky nevšednímu zážitku jsem zjistila, že některé strachy lze překonat se správným nastavením mysli a s Boží pomocí a vedením.

POZVÁNÍ K LETU

Až pojedeme do Ameriky, pojedu lodí! Do letadla mě nedostaneš. řekla jsem svému příteli, nyní manželovi, když mi navrhl, abychom letěli do USA. Ne, nebojím se výšek, nesnáším je! Když stojím na žebříku nebo na provazovém mostě, nohy se mi změní v želé. Létání? V žádném případě!

To se však změnilo, když jsme byli s manželem pozváni, abychom letěli s jeho kamarádem. Byla jsem nervózní, ale většinou jsem pro každou legraci a bláznivé nápady, a tak jsem se rozhodla jít.

Když jsme dorazili na letiště, uviděla jsem letadla a piloty, kteří čekali, až na ně přijde řada. Pak jsem si toho všimla. Letadla neměla motory ani vrtule. Divím se, že jsem si toho nevšimla hned…

Možná se ptáte “Jak se letadlo bez motoru dostane do vzduchu?”. Nuže, tato letadla jsou kluzáky, jak mi někdo vysvětlil, a kluzák obvykle potřebuje k tomu, aby se dostal do vzduchu, pomoc navijáku nebo motorového letadla s velmi dlouhým lanem. Toto vlečné letadlo, neboli vlečná, kluzák táhne, jako když dítě běhá s drakem, dokud se nedostane dostatečně vysoko, a pak se kluzák uvolní.

Přišel čas a já jsem šla první. Strach klepal na dveře mé mysli, snažil se dostat dovnitř, přesvědčit mě, abych se na ten nápad vykašlala a zůstala na zemi. Nasadili mi padák, sedla jsem si na přední sedadlo letadla bez motoru a nechala se připoutat. Pilot seděl na zadním sedadle.

PŘEKONÁVÁNÍ GRAVITACE POMOCÍ VZTLAKU…

Naše letadlo připojili k vlečnému letadlu a to nás brzy začalo táhnout za sebou. Během několika vteřin jsme byli ve vzduchu.

Po chvíli, když jsme nabrali dostatečnou výšku, pilot uvolnil lano a my začali pomalu padat.

Nepadali jsme příliš dlouho. Brzy pilot našel termiku – zvaný též “stoupák” – sloup horkého vzduchu, který nám pomáhal nabrat výšku, obvykle označený kupovitým mrakem na jeho vrcholu. Všimli jste si někdy ptáka, který letí, aniž by mával křídly? Využívají těchto přirozených sil, aby si jejich křídla odpočinula a udržela se ve vzduchu.

…A STRACHU POMOCÍ VÍRY

Letěla jsem a vzpomněla jsem si na slova z Izajáše 41:10: “Nebojž se, nebo jsem já s tebou; nestrachujž se, nebo já jsem Bůh tvůj.” V tu chvíli jsem konečně pocítila odvahu a věděla jsem, že to zvládnu.

Byl to takový klid a já jsem si uvědomovala, že jsem stále na této planetě Zemi, ale zároveň ne na zemi. Ten zážitek se dá těžko popsat, pokud si ho nevyzkoušíte na vlastní kůži.

Letecká akrobacie

Zkontrolovali jsme, jestli jsme dobře připoutaní, zavřeli jsme okna, a pilot udělal ještě několik povinných úkonů. Ohlásil se do rádia a začal manévrovat. Potlačil knipl, takže nos šel dolů a vyměnili jsme výšku za rychlost. Pak jsme udělali několik pádů a vývrtek. Cítila jsem trochu přetížení a zvýšená gravitace mě tlačila do sedadla. Měli jsme také nula G, stav beztíže, takže jsem si připadala “jako ve vesmíru”. Byl to úplný opak klidného letu před chvilkou.

Jakmile jsme skončili s bláznivými manévry, zamířili jsme zpátky na letiště a bez problémů přistáli. Jen jsem byla trochu smutná, že už je konec. Byli jsme ve vzduchu skoro hodinu, ale čas letí, když jste nahoře 🙂

LÉTÁNÍ A VÍRA

Později mi bylo vysvětleno, že mnoho lidí nemá strach z výšek, ale z pádu. Já se vlastně stále bojím výšek, ale létání už mi nevadí. Úspěšně jsem se vypořádala s jedním ze strachů, se kterým jsem tak dlouho bojovala.

Starší M. Russell Ballard řekl na Generální konferenci v dubnu 2012: “Vírou se zbavte veškerého strachu.”

Ten den jsem měla víru v Boha, že mě ochrání, a v pilota, že dobře ovládá letadlo, a kdyby se něco pokazilo, měla jsem víru v padák, v jeho výrobce a baliče.

To vše se sečetlo, takže jsem si nakonec místo obav svůj první let opravdu užila a vím, že chci letět znovu. Dokonce mám v plánu se to naučit pilotovat.

Žalm 34:4 “Hledal jsem Hospodina, a vyslyšel mne, a ze všech přístrachů mých vytrhl mne.”

Ať už je to cokoli, nedovolte strachu, aby vám zabránil udělat v životě víc a stát se někým víc. S Pánovou pomocí a podporou ostatních kolem vás můžete překonat věci, které vás drží zpátky. Zvítězíte-li nad svým strachem, umožníte svému duchu vzlétnout.