Proč se stávají špatné věci? To je jedna z největších a nejtěžších otázek života. Proč se zdá, že někteří z nás mají věčné neštěstí, zatímco jiní procházejí životem hladce?

Tady je pravda:

Každý prochází nepřízní a těžkostmi, i když to zvenčí nemusíme vidět. Životní výzvy mohou být nesmírně obtížné a často bolestivé. V momentech, kdy se problémy a bolest zdají všepohlcující, můžeme se ptát: „Proč by mi tohle udělal milující Bůh? Zajímám ho vůbec?“ Ano, naprosto ho to zajímá a miluje vás.

Proč tedy dovoluje takové zkoušky?

Věříme v Boha, který nás miluje a nechává nás dělat vlastní rozhodnutí, protože chce, abychom se učili a rostli. A nezáleží na tom, kdo jsme, všichni budeme mít v životě nějaké utrpení. „…neboť dává slunci svému vzejíti na zlé i na dobré, a déšť dává na spravedlivé i na nespravedlivé“ (Matouš 5:45). Každý má špatné dny, ale zde mluvíme o něčem víc: problémy velkého rozsahu, jako je genocida, zneužívání, nemoci, přírodní katastrofy a smrt. Není snadné vyrovnat se s tím, proč by milující Bůh dovolil jakékoli katastrofy tohoto druhu.

Nejprve, nevěříme, že Bůh na nás hází pohromy.

Naše utrpení v podstatě vychází ze dvou věcí. První je, že Nebeský Otec nám stále dovoluje dělat rozhodnutí, i ta špatná. Bohužel, mnoho utrpení ve světě vyplývá z důsledků individuálních rozhodnutí lidí a některá rozhodnutí mohou ovlivnit tisíce nebo dokonce miliony životů. Příliš často jsme příčinou vlastního utrpení.

To neznamená, že když uděláme špatné rozhodnutí, Bůh nám pošle rychlý trest. Po Ježíšově uzdravení slepého člověka se jeho učedníci zeptali: „Mistře, kdo se prohřešil, že se ten člověk narodil slepý? On sám, nebo jeho rodiče?“ Ježíš odpověděl: „Nezhřešil ani on ani jeho rodiče; je slepý, aby se na něm zjevily skutky Boží.“ (Jan 9:2–3).

Každé rozhodnutí má však přirozený následek, ať už negativní nebo pozitivní. Pokud se rozhodnete pít a řídit, můžete se dostat do nehody, a vaše rozhodnutí pít a řídit ovlivní všechny zúčastněné při nehodě. Rozhodnutí jako tato vedou k tolika životním výsledkům. Například rasismus vzniká, protože se lidé rozhodnou jednat podle předsudků vůči jiné rase, nebo rodiny mohou být roztrhány, pokud se jeden rodič rozhodne odejít. Rozhodnutí mohou ovlivnit jen jednu osobu, nebo mít široký domino efekt.

Za druhé, samotná podstata smrtelného života přináší nespočet výzev.

Jako smrtelníci jsme vystaveni nemocem, nehodám, přírodním katastrofám, pohromám a pandemiím. Proč? Proč by milující Bůh udělal tyto věci součástí našeho života, když by to mohl změnit? Pravda je, že utrpení nás mění, často k lepšímu. Může nás pokořit, posílit, prohloubit vztahy a přimět nás přehodnotit, co je v našem životě nejdůležitější. Věříme, že je to součást toho, proč nás Bůh poslal sem na Zemi – abychom se učili a rostli, trpěli a pomáhali ostatním tak, jak to dělal Ježíš Kristus, nejen abychom proplouvali snadným a zábavným životem až do smrti.

Naštěstí, Bůh věděl, čím projdeme, než nás sem poslal. I když se mu nelíbí vidět nás trpět a mohl by tyto věci okamžitě odstranit, ví, že tyto zkušenosti jsou pro naše dobro a pomáhají nám stát se silnějšími. Zkoušky nám také často pomáhají přiblížit se k Bohu, když ho žádáme o pomoc s problémy, které sami nemůžeme vyřešit. Bez ohledu na to, kdo jste, zkoušky vás někdy postihnou.

I ti nejlepší lidé procházejí těžkými časy. V Bibli, například, Abrahamova žena Sára nemohla mít děti po desetiletí. Josef byl prodán do otroctví v Egyptě svými staršími bratry. Esther musela riskovat svůj život, aby přesvědčila svého manžela, krále, aby zachránil životy svého lidu, Židů. Jób byl považován za jednoho z nejlepších lidí, kteří kdy žili, a přišel o svou rodinu i všechno ostatní.

Důvěřujte Bohu

I když se někdy zdá, že je utrpení příliš mnoho, Bůh nás neopustil. Stále posílá zázraky a naslouchá modlitbám. Říká: „Pojďte ke mně všichni, kteří pracujete a jste obtíženi, a já vám dám odpočinutí“ (Matouš 11:28).

Ten, který utišil vlny, odpovídá na naše modlitby, krvácel na kříži a znovu vstal z mrtvých, je ten, kdo nyní stojí po vašem boku. Ví, jak uklidnit vaše srdce a jak vás provést temnými místy života.

Miluje nás nesmírně moc, a protože nás miluje, bude s námi během zkoušek, posilovat nás a pomáhat nám, pokud ho necháme. Může to udělat prostřednictvím požehnání, která přicházejí uprostřed obtíží, pocitů klidu a povzbuzení, když se modlíme, nebo inspirovanými slovy, která přicházejí právě v okamžiku, kdy je potřebujeme od jiné osoby, a mnoha dalšími způsoby.

I když možná nevidíme, proč jsou před námi výzvy, kterým čelíme, nebo proč nejsou odstraněny, náš Nebeský Otec vidí širší obraz, protože je u kormidla lodi – našeho života.

(Obrázek: Ježíš utěšující Marii a Martu)

Ať už strávíme 40 let putováním pouští jako staří Izraelité, nebo nám Bůh okamžitě rozdělí Rudé moře, abychom přešli, Boží pomoc není nikdy nedosažitelná. Jen mu musíme důvěřovat v dobrých i špatných časech.

Dieter Uchtdorf, vedoucí Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, řekl v říjnu 2020, abychom „se zaměřili na věci, které můžeme udělat, a ne na věci, které nemůžeme udělat.“ Dívejte se dopředu s vírou a Bůh vás odmění požehnáními, která nemůžete pochopit.

Příště, když se budete cítit zatíženi břemeny života, podívejte se na věci, které můžete ovládat, jak doporučuje Dieter Uchtdorf. Stále je na světě tolik dobrého díky rozhodnutím, která mnoho lidí činí. Nenechte se zprávami přesvědčit, že život je jen špatný.

Co tedy můžete udělat? Za prvé, nevzdávejte to!

Žádná temnota netrvá věčně. Bez ohledu na to, jaká je zkouška, přijde den, ať už v tomto životě nebo v příštím, kdy bude zvednuta a vy budete schopni znovu cítit radost.

Často se ohlížíme zpět na boj, který jsme přežili, a lépe rozpoznáváme a oceňujeme lekce, které jsme se naučili a jak jsme vyrostli, i když to bylo v té době těžké. Dále pamatujte, že vždy můžete udělat něco, co život rozjasní. Opřete se o přátele a rodinu, kteří vám mohou pomoci a milovat vás, pomozte ostatním, kteří to potřebují více než vy, vyhraďte si čas v přírodě nebo se soustřeďte na dobré věci, které máte. Život může být neuvěřitelně těžký, ale může být také krásný s příležitostmi pro radost a dobro, pokud je hledáte. A pokud potřebujete další pomoc a povzbuzení, zkuste se modlit a hledat útěchu z nebe. Bůh je vždy připraven naslouchat.