V rámci učení Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů je Bůh chápán jako věčná, milující bytost, která stojí za stvořením světa a celého lidstva. Bůh je zároveň náš Nebeský Otec, který má hluboký zájem na našem štěstí a duchovním pokroku. Potřeba Boha, jak ji vnímáme, vychází z hlubokého duchovního principu: člověk je stvořen, aby poznával svého Stvořitele, získával zkušenosti, a nakonec se k Němu navrátil.

Bůh jako Stvořitel a Otec

Bůh je podle učení Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů naším Nebeským Otcem, který nás všechny miluje a stvořil nás jako své duchovní děti. Kniha Abrahamova učí, že jsme byli stvořeni s Božím obrazem v naší předzemské existenci a Bůh nám dal možnost přicházet na zem, abychom mohli růst a učit se (Abraham 3:22–23)¹. Tento vztah mezi Bohem a člověkem je základní kámen, na kterém stojí celá nauka Církve.

Plán spasení

Jedním z hlavních principů víry v Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů je plán spasení, známý také jako plán štěstí. Tento plán vysvětluje, že Bůh stvořil svět, aby lidé mohli přicházet na zem, získávat zkušenosti, činit pokání a nakonec se vrátit zpět k Němu. Tento plán dává smysl lidské existenci a odpovídá na otázky, proč jsme zde a co se stane po smrti. Jak je uvedeno v Knize Mormonově, „člověk je, aby mohl mít radost“ (2. Nefi 2:25)², a tato radost je možná jen díky Božímu plánu a Jeho lásce k nám.

Boží role v každodenním životě

Bůh má podle učení Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů zásadní roli v našich životech. On je zdrojem pravdy, světla a moudrosti, které nás vedou na cestě života. Nauka a Smlouvy učí, že Bůh je všudypřítomný a všechny věci jsou před Ním. On je ten, kdo udržuje řád ve světě a poskytuje nám vedení skrze proroky, písma a Ducha Svatého (NaS 88:41)³.

Proč je potřeba Boha

Lidé hledají Boha z mnoha důvodů. Potřeba Boha v životě vychází z naší touhy po smyslu, odpovědích na základní otázky života a po morálním vedení. Bůh nám dává přikázání, která nám pomáhají vést šťastný a smysluplný život. Skrze modlitbu a studium písem se učíme poznávat Boží vůli a získáváme osobní svědectví o Jeho existenci a Jeho plánu. Nauka a Smlouvy 59:23 nás učí, že „ten, kdo činí spravedlnost, obdrží mír v tomto světě a věčný život v příštím“⁴.

Osobní svědectví o Bohu

Svědectví o Bohu je v životě členů Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů klíčovým prvkem osobní víry. Každý je povzbuzován, aby získal vlastní svědectví o Boží existenci prostřednictvím modlitby, studia písem a osobních zkušeností s Duchem Svatým. Tento proces hledání a nacházení Boha je součástí každodenního života každého člena církve a posiluje jejich duchovní růst.

Závěr

Bůh je pro členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů nejen tvůrcem světa, ale především milujícím Nebeským Otcem, který má pro každého z nás plán. Tento plán nám dává smysl života a ukazuje nám cestu zpět k Němu. Potřeba Boha v našich životech je zakořeněna v naší touze po poznání, pravdě a duchovním růstu. Bůh je zdrojem všech těchto věcí a nabízí nám prostředky, jak dosáhnout věčného života a radosti.


Zdroje:

  1. Abraham 3:22–23, Kniha Abrahamova (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/pgp/abr/3)
    1. Nefi 2:25, Kniha Mormonova (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/bofm/2-ne/2)
  2. Nauka a smlouvy 88:41 (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/dc-testament/dc/88)
  3. Nauka a smlouvy 59:23 (https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/dc-testament/dc/59)