Bůh je náš Otec. Stvořil nás a denně nad námi bdí. Miluje nás více, než kdy můžeme pochopit, ale během tohoto smrtelného života od Něj nemůžeme dostat objetí. Nebeský Otec nám tedy dává rodiny, aby byly naším podpůrným systémem a ukazovaly nám malou část lásky, učení a péče, kterou pro nás má.

zdroj: forbes.com

Proč jsou rodiny důležité? V roce 1995 vydala Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů dokument nazvaný “Prohlášení o rodině”, který zdůrazňuje význam rodin v naší dnešní společnosti. Učí, že „rodina je středobodem Stvořitelova plánu pro věčný osud Jeho dětí.“

Rodina je jednou z nejdůležitějších věcí, které v tomto životě máme. Ideálně nás rodiny milují, pečují o nás a jsou tu pro nás. Mohou a měly by nás chránit. Rodiny nám pomáhají poslouchat, učit se a milovat, stát se lepšími, než bychom byli, kdybychom šli tímto životem sami.

V Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů věříme, že rodiny mají být věčné. Co to znamená? Znamená to, že věříme, že můžeme být se svými rodinami po smrti a že tento život není konečný. Nevěříme, že by nás milující Bůh oddělil od těch, které nejvíce milujeme.

Jak tedy můžeme být navždy spolu? Začíná to sňatkem na správném místě. Máme budovy, nazývané chrámy, kde jsou páry oddávány na čas a na věčnost, místo „dokud nás smrt nerozdělí“, a jsou navždy spojeny se svými dětmi. Můžeme být také spojeni se svými předky. To vše je možné díky pečetící moci, která spojuje rodiny kněžskou mocí. Chrám je jediné místo, kde může tato zvláštní ceremonie proběhnout.

I když to všechno víme, žádná rodina není dokonalá. Většina z nich k tomu má daleko. Každý má své slabosti a každá rodina bojuje svým vlastním způsobem. Ale stále znovu a znovu nám je říkáno, že mít dobrý rodinný život je přímo spojeno s naším štěstím.

Jak můžeme sladit tyto dvě myšlenky? Je důležité pochopit, že nemůžete ovládat svou původní rodinu nebo to, jak se lidé chovají, ale můžete si vybrat, jak s nimi zacházíte, jak se svou původní rodinou, tak s rodinou, kterou jste vytvořili.

zdroj: census.gov

Jak vytvořit silnou rodinu? Bylo prokázáno, že silné rodiny tvoří silné společenství (zdroj: Deseret News). Ale jak vytvořit silnou rodinu? Učením dobrých hodnot, trávením kvalitního společného času, společnou modlitbou a otevřenou komunikací.

Dobré hodnoty: Co chceme, aby vyrostlo z našich dětí? Můžeme chtít, aby byly poctivé, čestné, přátelské, šťastné, laskavé, inteligentní a mnoho dalšího. Jak je tedy učíme být takovými lidmi? Nejprve začneme u sebe. Žijeme životem, který chceme, aby naše děti žily a napodobovaly? Musíme se ujistit, že jdeme příkladem, ne někdo jiný.

Kvalitní čas: Náš domov by měl být útočištěm před vnějším světem. Trávit kvalitní čas jako rodina by měla být radost, ne povinnost. Ať už jde o společnou večeři, návštěvu kina, sportování v parku, rodinný čas je důležitý pro budování blízkých vztahů.

Rodinná modlitba: Rodinná modlitba je časem sejít se a projevit vděčnost za sebe navzájem a za životy, které nám byly dány. Někdy potřebujeme chvíli ocenit požehnání našeho života a poděkovat Bohu v modlitbě, že je umožnil.

Otevřená komunikace: Nedostatek komunikace je jedním z nejčastějších pádů v rodinných vztazích. Když nemůžeme důvěřovat těm kolem nás, nejsme upřímní v tom, jak se cítíme. Rodiny by měly vytvářet bezpečný prostor, kde si členové rodiny mohou povídat bez obav z odsouzení nebo pokárání.

Hlavní je zajistit, aby vaše rodina věděla, jak moc je pro vás důležitá. Jak Barbara Bushová slavně řekla: „Na konci svého života nikdy nebudete litovat, že jste neudělali ještě jeden test, nevyhráli ještě jeden verdikt nebo neuzavřeli ještě jeden obchod. Budete litovat času, který jste nestrávili s manželem, přítelem, dítětem, rodičem.“