Už od pradávna se považuje rodina jako nejdůležitější jednotka společnosti. Žádné zařízení či program nemůže nahradit výchovu dítěte v láskyplném prostředí. Že je to občas v rodině těžké? Stoprocentně! Jedna z věcí, která mne osobně pomáhá nacházet více jednoty v rodině je právě rodinná historie, kdy se snažím zjišťovat více o tom, odkud pocházím a kdo vlastně jsem.

Asi všichni jsme ve škole zažili, když jsme měli za úkol nakreslit strom a připsat do něj jména našich rodičů a prarodičů. Jak se ale dostat dál? Chcete vědět komu se nejvíce z rodiny podobáte? Odkud pochází vaši předci a jestli náhodou nejste tak hudebně nadaní právě pro vašem prapradědovi? Zde najdete jednoduchý návod, jak začít.

 

sestricka drzi seniora s mickem za rukuPříběhy o našich předcích nám mohou pomoci lépe poznat, kdo jsme my sami.

1.Poslouchejte

Nejlepším zdrojem informací o mrtvých jsou živý. Na začátku je dobré navštívit maminky, dědečky a zjistit si od nich to, co si pamatují. Každá informace je úspěch – jméno, datum narození, bydliště, fotky či vzpomínky na společné zážitky.

2. Zaznamenávejte

Dneska je na internetu k dispozici spousta webových stránek, které nabízejí možnost vytvořit si váš vlastní rodokmen zdarma – myheritage.cz, familysearch.org a tak dále. Každá z těchto stránek má své kladné i záporné stránky, každopádně se mi moc líbí, že když začínáte se svým rodokmenem, nejsou to jen prázdné kolonky se jmény. Můžete tam nahrát fotky z mládí nebo přidat právě ony získané vzpomínky.

sjednocení rodinyRodinná historie je mnohem více než jen data, záznamy a bádání. Je to sjednocování vaší rodiny a zjišťování, kým doopravdy jste.

3. Hledejte

Většinou ale s informacemi skončíme někde u našich prarodičů – a co teď? Dříve se muselo jezdit do archivů, půjčit si tam matriky (veřejný úřední seznam, nejčastěji jmen narození, úmrtí, sňatků) odpovídající roku a městu odkud pochází vaši předci a hledat, a to někdy až mnohé hodiny. Naštěstí v dnešní době už je to jinak. Církev Ježíše Krista se spojila s místními archivy a poskytla dobrovolníky i techniku, díky které se nachází většina matrik online. Takže sice stálé hledáte, ale jste ušetřeni případným neúspěšným výletům do archivu. Náš redaktor Zdeněk, který má s rodinnou historií bohaté zkušenosti, nedávno sepsal návod, jak najít správnou matriku a co v ní hledat.

Rodinná historie je mnohem více než jen data, záznamy a bádání. Je to sjednocování vaší rodiny a zjišťování, kým doopravdy jste. A i když se to celé může zdát příliš složité a vlastně ani nevíte odkud začít, nemusíte se toho bát. Ve většině velkých měst se nachází členové Církve Ježíše Krista, kteří slouží jako dobrovolní poradci pro rodinnou historii a moc rádi vám ukáži a pomohou s tou vaší.

Nedávno jsme natočili rozhovor s Mirkem Navrátilem z Jihlavy, kde vypráví zajímavý příběh, o kterém se dozvěděl při práci na rodinné historii:

 

Tento článek napsala Aneta Bočková.